Löydä paras aurinkovoide kesäksi

2.6.2019

Kesä, rantahengailut ja terassikelit ovat täällä. Kokosimme oppaan, joka kertoo mihin kannattaa kiinnittää huomiota aurinkosuojaa valitessa. Antaa paistaa, me olemme valmiita!

Viimein saamme nauttia kesästä aurinkoineen, rantaleikkeineen ja vesisateineen. Vastuullinen kesäilijä muistaa aurinkosuojan paitsi hiekkarannalla, myös pilvisellä säällä ja kaupungissa. Iho kiittää tunnollisesta aurinkovoiteen käytöstä viimeistään muutaman vuoden päästä, kun pahimmat auringon säteilyn aiheuttamat vauriot on vältetty.

Aurinkovaurioiden kirjo on moninainen alkaen helposti havaittavasta ihon palamisesta, hitaasti muodostuvista pigmenttiläiskistä ja päättyen pahimmillaan ihosyövän kehittymiseen. Nykyään tiedetään, että iholla on "muisti", joka muistaa kaikki elämän aikana kertyneet aurinkoiset tunnit. Erityisen paha juttu on, jos iho on päässyt palamaan lapsena. Ihon suojausta vanhemmallakaan iällä ei toki kannata unohtaa, sillä mitä enemmän iholle kertyy aurinkoaltistusta, sitä todennäköisemmin sille syntyy maksaläiskiä, ryppyjä ja solumuutoksia.

Tästä aurinkovoideoppaasta löydät vinkit parhaan aurinkosuojan valintaan.

Auringonoton ABC

Ymmärrämme, etteivät kaikki ole fanaattisia auringonsäteiden välttelijöitä vaan osa jopa haluaa nauttia paahtavasta auringosta ulkona makoillen. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa välttää keskipäivän kovinta paistetta kello 11-15 välillä ja suojata iho vaatteilla tai aurinkovoiteella koko altistuksen ajan. Erityisen hyvin kannattaa suojata kasvot, päänahka (hiusten jakauskohta palaa helposti!), rintakehä ja kädet, joilla altistus on suurinta.

SPF15, SPF30, SPF50 - mikä valita?

Aurinkovoiteen suojakerroin eli SPF (Sun Protection Factor) ilmaisee, kuinka pitkään riittävästi voiteella suojattuna voi oleskella auringossa palamatta. Jos normaalisti voi olla auringossa 10 minuutin ajan palamatta, SPF15-suojakerroin nostaa tämän ajan 150 minuuttiin (10 x 15 = 150). Suojakerroin pätee kuitenkin vain, mikäli aurinkovoidetta on levitetty riittävän paksu kerros ja sitä on lisätty iholle säännöllisesti aurinkoaltistuksen aikana. SPF50 on korkein todistettu aurinkosuoja ja suosittelemme sitä lämpimästi, vaikka iho kestäisikin aurinkoa hyvin. Tämä siksi, että aurinkovoidetta tulee usein levitettyä ohuesti ja sen lisääminenkin saattaa unohtua, jolloin varminta on valita jo lähtökohtaisesti korkean suojakertoimen tuote.

UVA vanhentaa, UVB polttaa

Auringon säteily sisältää sekä UVA- että UVB-säteilyä. UVB-säteily on se, joka polttaa ihon ja on siten helpommin havaittavissa, ja SPF-suojakerroin ilmaisee, miten hyvin tuote suojaa ihoa juuri UVB-säteilyltä. UVA-säteily puolestaan aiheuttaa vaikutuksia syvemmällä ihossa ja ne ilmenevät vasta monen vuoden kuluttua: ihon maksaläiskät, ryppyisyys, velttous ja solumuutokset ovat UVA-säteilyn aiheuttamia. Aurinko tuottaa myös UVC-säteilyä, mutta se jää ilmakehän ylimpiin kerroksiin eikä sen vaikutus ulotu maan pinnalle asti.

Mikäli aurinkovoiteeseen on merkitty UVA- tai PA-merkintä, suojaa tuote sekä UVA- että UVB-säteilyltä niin, että UVA-suoja on vähintään kolmasosa UVB-suojasta. Jos aurinkotuotteessa on SPF30- ja UVA-merkinnät, tarkoittaa se että tuote suojaa UVB-säteilyltä 30-suojakertoimen verran ja UVA:lta vähintään 10-suojakertoimen verran.

Kahdenlaista suojaa: kemiallinen ja fysikaalinen aurinkosuoja

Aurinkovoiteen suojan voi muodostaa kahdella eri tavalla. Kemiallinen aurinkosuoja sisältää ainesosia, jotka suodattavat auringon säteilyn, jolloin iholle päätyy vähemmän haitallista säteilyä. Kemialliset aurinkosuojat ovat miellyttävän tuntuisia ja levittyvät iholle näkymättömänä kerroksena, jolloin ne ovat miellyttäviä käyttää.

Fysikaalinen aurinkosuoja puolestaan koostuu mineraaleista, jotka heijastavat auringon säteet pois iholta. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat tämän vuoksi usein yleissävyltään valkoisia ja jättävät iholle vaalean, aurinkoa heijastavan pinnan. Mitä hienojakoisempi mineraali, sitä vähemmän valkoisuutta huomaa iholla. Aurinkovoiteissa voi myös yhdistää näitä kahta suojaa eri tavoin, jotta saadaan aikaan mahdollisimman mukavan tuntuinen koostumus ja tarpeeksi kattava aurinkosuoja.

Osa kemiallisista aurinkosuoja-ainesosista on kielletty lomakohteissa, sillä niiden epäillään aiheuttavan haittoja merieliöille. Suosittelemme tarkistamaan lomakohteen suositukset ennen matkaa!

Myös aurinkosuojalla ruskettuu

Yleisin harhaluulo aurinkovoiteiden käyttöön liittyy rusketuksen muodostumiseen. Aurinkovoide toki hidastaa ruskettumista, mutta koska mikään aurinkovoide ei takaa sataprosenttista suojaa, muodostuu iholle kyllä ajan kuluessa rusketus. Hitaasti muodostuva rusketus on usein kestävämpi ja samalla vältyt suurimmalta osalta auringon säteilyn haitallisista vaikutuksista, kuten palamiselta ja ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta.

Onko viime kesän aurinkovoide vielä käyttökelpoista?

Aurinkovoiteen käyttöikä riippuu tuotteen ominaisuuksista. Yleensä aurinkovoiteen teho pysyy hyvänä 6-12 kuukauden ajan tuotteen avaamisesta. Tuotteen säilymisajan voi varmistaa tarkistamalla, löytyykö pakkauksesta avonainen purkki -symboli. Tämän symbolin sisällä oleva luku kertoo, kuinka monta kuukautta tuote pysyy käyttökelpoisena avaamisesta. Useimmiten fysikaaliset aurinkosuojat kestävät pidempään kuin kemialliset suojat, mutta säilytys lämpimässä paikassa vähentää tuotteen käyttöikää.

Vinkki: kirjoita tuotteen avaamiskuukausi ja -vuosi purkin kylkeen. Näin pysyt kartalla siitä, milloin aurinkovoide on vielä tehokasta!

Monipuolinen suoja kasvoille ja vartalolle

Suosittelemme valitsemaan sekä kasvoille että vartalolle oman aurinkosuojan. Tällöin on helpompaa valita esimerkiksi meikin alle sopiva tuote ja panostaa vartalon iholle täyteläisempään koostumukseen. Tässä muutamia suosikkeja valikoimastamme!

Shiseido Protective Mist SPF50 - Korkealla aurinkosuojalla varustettu, hienojakoinen suihke sisältää myös UVA-suojan. Aurinkosuojasuihketta on helppo lisätä päivän mittaan ja vedenkestävä koostumus pitää suojan iholla pitkään.

Clarins Sun Care Cream For Body SPF30 - Clarinsin aurinkovoide vartalolle tuoksuu makean trooppiselta ja levittyy iholle pehmeästi. UVA- ja UVB-suojan sisältävä, merieliöille vaaraton aurinkosuoja on koostumukseltaan kosteuttava ja rauhoittava.

Biotherm Waterlover Sun Mist SPF30 - Biothermin Waterlover-aurinkosuojat on kehitetty ympäristöystävällisiksi, jolloin niitä voi käyttää myös uidessa. Kosteuttava, suihkeena levitettävä aurinkovoide on helppo ja nopea levittää ja se sisältää sekä UVA- että UVB-suojan.

Skin79 Water Wrapping Non-Chemical Sun Block SPF 50 - Korealaiset aurinkosuojat ovat tunnettuja miellyttävistä koostumuksistaan eikä Skin79-aurinkosuoja jää tässä jälkeen. UVA- ja UVB-suojan sisältävä aurinkovoide on koostumukseltaan kevyt ja raikas, ja siinä on pelkästään fysikaalinen suoja. Sopii myös herkälle iholle!

EVY Sunscreen Mousse 30 High SPF - Hypoallergeeninen aurinkosuojavaahto sopii kaikille ihotyypeille ja on erinomainen valinta erityisesti herkälle iholle ja kasvoille. Ihohuokosia tukkimaton koostumus sopii käytettäväksi myös hiuspohjassa ja hiuksissa. Aurinkovoide suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä.

Hawaiian Tropic Dry Oil Coconut & Mango C-Spray SPF 30 - Kuivan ihon suosikki on nopeasti imeytyvä aurinkosuojaöljy. Trooppisen tuoksuinen aurinkosuoja sisältää suojan UVA- ja UVB-säteilylle ja sen ravitseva koostumus on vedenkestävä.

Kaikki aurinkotuotteet löytyvät tästä linkistä.