Ihonhoito

Luonnonmukainen ihonhoito

Luonnollinen ihonhoito on paitsi perinteistä, myös nykyaikaista. Luonnollisuus, puhtaus, turvallisuus, kemikaalikuorman vähentäminen, pieni hiilijalanjälki, ekologisuus, eettiset toimintatavat, lähituotanto ja kestävä kehitys ovat kaikki tavoittelemisen arvoisia asioita. Luonnonkosmetiikkaa ja luomukosmetiikka kiinnostavat monia, jotka etsivät puhtaita ja mahdollisimman turvallisia kosmetiikkatuotteita, joissa on käytetty hellävaraisia ja ihoystävällisiä ainesosia.

Luonnonkosmetiikka pyrkii ottamaan huomioon koko tuotteen elinkaaren vaikutuksen ihmiseen ja luontoon. Tuotekehityksestä lähtien brändien raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien hankinnat, tuotteen valmistus, varastointi ja kuljetus aina tuotteen ja pakkauksen hävittämiseen asti pyritään tekemään mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Myös pakkausten kierrätettävyyteen ja säilöntäaineiden valintaan kiinnitetään huomiota. Myöskään tuotteiden myynti- ja markkinointimateriaali ei saisi kuormittaa ympäristöä suhteettomasti. Koska ekologisuus on trendi, muutkin kuin luonnonkosmetiikkasarjojen valmistajat ovat alkaneet kiinnittää huomiota samoihin asioihin kuluttajien toivomuksesta ja ympäristön eduksi.

Puhtaassa luonnonkosmetiikassa ei käytetä synteettisiä hajusteita, väriaineita, rasvoja, mineraaliöljyjä tai silikoneja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös luonnonkosmetiikkakin voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa allergioita siinä missä synteettisestikin valmistettu. Monet luonnonkosmetiikan tuotteet ovat vegaanisia eli ne eivät sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia kuten esimerkiksi lanoliinia tai mehiläisvahaa. Niissä on tällöin tavallisesti symbolina Vegan-merkki. Eläinkokeet ovat kiellettyjä koko Euroopan Unionin alueella, joten kosmetiikan valmistajat eivät enää tee eläinkokeita, vaan käyttävät tuoteturvallisuuden varmistamiseen vaihtoehtoisia testausmenetelmiä kuten keinoihoa tai tietokonemallinnusta.

Voiko sertifioimaton kosmetiikka olla puhdasta luonnonkosmetiikkaa?

Kukapa ei haluaisi osallistua luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tuleville sukupolville ja käyttää vastuullista kosmetiikkaa ja uusiutuvia, mieluiten valvotuilta lähiviljelyalueilta peräisin olevia luonnollisia aineita? Mutta mikä oikeastaan on luonnollista ihonhoitoa ja luonnonkosmetiikkaa? Vastaus ei olekaan niin yksinkertainen. Joku voi väittää, että tuotteet, jotka ovat saaneet luonnonkosmetiikan sertifioinnin, ovat ainoita oikeita luonnonkosmetiikkatuotteita, mutta asia ei ole näin mustavalkoinen. Sertifioinnit ovat nimittäin maksullisia, eikä kaikilla kosmetiikan toimijoilla ole halua tai resursseja ostaa niitä.

Miksi yritys, joka valmistaa luonnonkosmetiikkaa ei sitten hankkisi sertifiointia? Koska Euroopan Unioni ei ole määritellyt luonnonkosmetiikan kriteereitä ja yhtenäistänyt eri sertifiointimenetelmiä. Tämän takia Euroopassa on useita erilaisia sertifikaatteja, joilla on hieman toisistaan poikkeavia kriteereitä ja kuluttaja on helposti eksyksissä tässä sertifikaattiviidakossa. Tunnettuja luonnonkosmetiikan sertifiointimerkkejä ovat BDIH, Ecocert, NaTrue, Soil Association ja COSMOS. Yhteistä näille sertifioinneille on luonnonmukaisten raaka-aineiden suosiminen ja synteettisten kemikaalien välttäminen. Jotta tuote saisi luonnonkosmetiikan sertifioinnin, on sen sisällön täytettävä tietyt prosenttivaatimukset orgaanisista ainesosista. Luomu- eli orgaanisessa kosmetiikassa vaaditaan lisäksi sertifioitujen luomulaatuisten raaka-aineiden käyttöä.

Katso sertifioidun luonnonkosmetiikan valikoimamme.

Suodata