Ihonhoito

Raskausarvet

Raskausarvet ovat kudosrepeytymiä ja oikeastaan niille sopivampi nimitys onkin venymäjäljet eli arpijuovat. Totuus nimittäin on, etteivät ne liity suoranaisesti raskauteen, sillä niitä esiintyy myös lapsettomilla naisilla ja jopa murrosikäisillä tytöillä. Venymäjäljet liittyvätkin paitsi esimerkiksi murrosiän, raskauden ja vaihdevuosien hormonaalisiin pyörremyrskyihin, mutta myös nopeaan painon lisääntymiseen sekä jopa lihaksien nopeaan kasvuun. Jos kudos venyy äkillisesti niin nopeasti, ettei se pysty enää joustamaan vaan repeää, muodostuu ihon pinnalle arpijuovia. Repeäminen tapahtuu siis ihon sisällä eikä ole kivuliasta.

Mistä raskausarvet johtuvat?

Nimitys "raskausarpi" johtuukin nimenomaan siitä, ettei raskaana olevan äidin vatsa usein vauvan kasvaessa nopeasti pysy vahdissa mukana ja sen seurauksena ihokudokset repeävät. Murrosiässä nopea kehittyminen ja esimerkiksi rintojen voimakas kasvu voi synnyttää rintojen iholle venymäjälkiä. Myös odotusaikana ja lapsen synnyttyä maidon noustessa rintoihin voi syntyä venymäjälkiä. Miehillekin voi tulla kudosrepeämä paitsi äkillisen lihomisen seurauksena, myös voimakkaassa lihastreenissä.

Aluksi raskausarvet jäljet näkyvät iholla punertavina viivoina, aivan kuin sisäisinä naarmuina ihon pinnan alla. Myöhemmin ne vaalenevat ja näkyvät esimerkiksi ruskettuneella iholla vaaleina, lähes hopeanvärisinä juovina. Koska hormonit vaikuttavat raskausarpiin aivan kuten selluliitinkin syntyyn, ei niitä ilmaannu kaikille. Myös hoitotulokset ovat hyvin yksilöllisiä, koska jokaisen ihon paranemiskyky on yksilöllistä.

Kuinka raskausarvet saa pois?

Raskausarpien ennaltaehkäisy on tehokkainta, eli ihon rasvaaminen vartalovoiteilla varsinkin painon vaihdellessa ja raskausaikana on ensisijaisen tärkeää. Ihon kunnon ylläpitäminen "ihovitamiineina" tunnettujen A- ja E-vitamiinien käytön avulla sekä sidekudoksen kiinteyttä ja joustavuutta (kollageeni ja elastiini) tukevien ravintoaineiden nauttiminen ovat myös avuksi.

Jotkut ovat saaneet tuoreita raskausarpia näkymättömiksi nopealla hoidolla, kun venymäjälki on vielä punertava. Ihonhoidon ammattilaiset voivat hoitaa raskausarpia mikrohiontalaitteilla, mikroneulauksella ja laserilla. Raskausarpia hoitavat kotihoitotuotteet sisältävät tavallisesti kollageenia tukevia aminohappoja tai muita arpien hoidossa käytettyjä aktiiviaineita. Kotiin voi myös ostaa ihon uudistumista aktivoivan mikroneulaus-laitteen, joka voi antaa hyviä hoitotuloksia, kun se otetaan heti käyttöön. Usein raskausarvet vaalenevat vuosien kuluessa lähes huomaamattomiksi, mutta jos ne häiritsevät, kannattaa avuksi ottaa niiden hoitoon kehitettyjä tehoaineita ja -tuotteita.