Trendivaroitus: hoitoainepesu tekee tuloaan!

22.7.2016

Mikä ihme on hoitoainepesu ja miten se tehdään? Artikkelimme avaa muun muassa Curly Girl -metodista tutuksi tullutta pesutapaa, joka sopii myös muille kuin kiharalle hiustyypille.

Uusia hiustuotteita silmäillessä on nähtävissä selkeä ilmiö, jossa on ainesta jopa valtavirran trendiksi. Yhä useampi tuotemerkki on nimittäin ottanut valikoimaansa pesevän hoitoaineen, jonka kosteuttava koostumus korvaa shampoon. Hoitoainepesu on erityisen tuttu Curly Girl Method -hoitorutiinista, jolla kiharahiuksiset hoitavat kutrejaan. Hoitoainepesu sopii kuitenkin kaikille hiustyypeille ja erityisesti siitä hyötyvät kuivahiuksiset, paljon hiuksiaan käsittelevät ja karhean tuntuiseen kuontaloon kyllästyneet.

Co wash -termi on taatusti jo monelle tuttu Curly Girl -huuman myötä. Conditioner only -sanoista tulevalla lyhenteellä tarkoitetaan shampootonta hiustenpesua, jossa hiusten ja hiuspohjan puhdistus tehdään pesevien aineiden sijaan hoitavien aineiden avulla.

Co wash -hoitoaineet eivät siis ole vain uudelleen nimettyjä 2-in-1-shampoita, jotka puolestaan ovat yleensä vain miedosti peseviä kompromissituotteita, joiden hellävaraiseen koostumukseen on lisätty hoitavia ainesosia. Hoitoainepesu ei kuitenkaan ole ihan uusi keksintö, sillä varsinkin kiharahiuksiset ovat jo pitkään luottaneet sen hellävaraisuuteen kutreja kasvatellessaan.

Hoitoainepesun ideana on, että hoitoaineen sisältämät, hiuksia ravitsevat ainesosat liuottavat lyhyellä vaikutusajalla hiuksista ja hiuspohjasta liiallisia öljyjä ilman liian voimakasta ja jopa kuivattavaa pesemistä. Samalla ne myös kosteuttavat ja pehmentävät hiuksia ja hellivät hiuspohjaa. Hoitoainepesu onkin omiaan kuivasta päänahasta ja hiuksista kärsiville, sillä se ei pese niitä liikaa. Samoin karheat ja kiharat hiukset voivat hyötyä siitä, sillä se tuo hiuksille niiden joustavuutta tukevaa kosteutusta, mikä puolestaan auttaa hiuksia kihartumaan paremmin.

Kuinka usein hoitoainepesu tulisi tehdä?

Ihan jokaista pesukertaa hoitoainepesulla ei välttämättä kannata korvata, sillä se ei poista hiuksista esimerkiksi niihin kertyneitä muotoilutuotteita yhtä tehokkaasti kuin shampoo, mutta esimerkiksi joka toinen pesukerta tai yksi pesukerta viikossa voi olla sopiva tapa helliä hiuksia ja hiuspohjaa.

Hoitoainepesun toteutukseen ei tarvitse välttämättä hankkia erillistä co-hoitoainetta vaan sitä voi kokeilla myös tavallisella hoitoaineella. Hommaan suositellaan yleensä silikonitonta hoitoainetta, sillä vaikkei moderneista silikoneista olekaan hiuspohjalle mitään haittaa niiden kyllä peseytyessä hiuksista pois, saattaa niiden tuoma sileys ja liukkaus latistaa kampausta liikaa.

Näin hoitoainepesu tehdään:

  1. Levitä märkien hiusten tyveen ja pituuksiin runsaasti hoitoainetta.

  2. Anna hoitoaineen vaikuttaa 5 minuuttia.

  3. Lisää hiuspohjaan pieni määrä vettä ja hiero hellästi. Koska hoitoaineessa ei ole peseviä ainesosia, ei se vaahtoa kuten shampoo, mutta hieronta auttaa hiuksia ja hiuspohjaa puhdistumaan. Kokeile myös pestä hiukset pää alaspäin, jolloin päänahan puhdistaminen on helpompaa.

  4. Huuhtele hiukset hyvin.

Matrix Biolage R.A.W Nourish Conditioner - Luonnollisia ainesosia hyödyntävän hoitoaineen koostumus sisältää kookosöljyä ja kaoliinisavea, jotka auttavat tekemään hiuksista pehmeämmän tuntuiset ja kiiltävämmän näköiset. Erityisen hyvä, silikoniton hoitoaine sameille hiuksille. Sopii myös Curly Girl -metodiin.

Kérastase Aura Botanica Soin Fondamental - Kevyt hoitoaine sulaa hiuksiin raviten niitä pitkäkestoisesti ja syvävaikutteisesti. Hiusten pörröisyyttä vähentävä silikoniton hoitoaine sisältää runsaasti luonnon öljyjä, jotka selvittävät hiuksia. Sopii myös Curly Girl -metodiin.

Charles Worthington Everyday Gentle Weightless Conditioner - Hellävarainen silikoniton hoitoaine, joka ravitsee hiuksia latistamatta niitä. Hoitoaine ennaltaehkäisee hiusten katkeilua ja hiusvärin haalistumista. Erityisen hyvä hoitoaine paljon käsitellyille ja rasittuneille hiuksille.

Löwengrip Styling & Texture Protein Conditioner -Tuuheuttava hoitoaine, joka auttaa vahvistamaan hiuksia hydroloitujen proteiinien voimin. Erityisesti hennoille hiuksille sopiva hoitoaine sisältää vain vesiliukoisia silikoneja, jotka eivät kerrostu hiuksiin.

Kaikki hoitoaineet löytyvät tästä linkistä.