Haastattelu: Mitä tekee wedding planner?

1.5.2018

Wedding Planner Johanna on vastuussa Tukholman seurapiirien hääjuhlista. Mitä kaikkea hääsuunnittelija oikein tekee? </br> </br> Kirjoittanut: elevenin kauneustiimi

Johanna Kajson on suosittu ruotsalainen hääsuunnittelija, joka on järjestänyt muun muassa bloggaaja ja sometähti Kenzan häät. Wedding planner on nykyaikana yhä suositumpi tapa saada tehokasta apua häiden järjestämiseen eikä tämä koske vain seurapiirihäitä: myös aivan tavalliset morsiamet ja sulhaset haluavat säästää aikaa ja vaivaa palkkaamalla hääsuunnittelijan.

Haastattelimme Johannaa ja saimme kuulla salaiset vinkit unelmahäihin kulissien takaa.

Kuka oikein on Johanna Kajson? Kerro hieman itsestäsi.

Olen kolmikymppinen äiti ja vaimo, ja tällä hetkellä odotan toista lastamme. Olen toiminut hääsuunnittelijana oman yritykseni kautta kahdeksan vuoden ajan. Näin pikkulapsiperheen arjessa häihin liittyvä työ tuo ihanaa ja kaivattua vastapainoa!

Kuinka sinusta tuli juuri hääsuunnittelija?

Kun aloitin yritykseni, mietin pitkään millaisia juhlia haluaisin järjestää. Häät ovat täynnä unelmia, rakkautta ja tunteita, joten valinta oli itsestäänselvä. Voisi jopa sanoa, että häät ovat todellinen juhlien juhla.

Mitkä ovat 5 tärkeintä seikkaa, jotka tulee ottaa huomioon häiden järjestämisessä?

Voi ei, saako tässä valita vain viisi! Aivan ensiksi on tärkeintä miettiä ja koota yhteen ajatuksia siitä, millainen on juuri parin toiveiden mukainen hääjuhla. Tämän jälkeen kannattaa laskea hääbudjetti ja ohjelmaan käytettävissä olevat varat yhdessä vieraslistan kanssa. Näin ensiaskeleet häiden suunnitteluun ovat varmalla pohjalla.

Kolmanneksi on tärkeää huolehtia suunnitelman aikataulusta. Hyvin aikataulutettu juhlatapahtuma on kaiken a ja o. Juhlien suunnittelu voi olla parhaimmillaan rentoa ja hauskaa, kun tärkeät deadlinet ja niihin johtavat toimenpiteet on kirjoitettu huolellisesti ylös.

Neljänneksi neuvoisin kuuntelemaan asiantuntijoita - kenties ystäväpiiristäkin löytyy eri alojen eksperttejä, joilla on hyviä ideoita häiden suunnitteluun. Floristi tietää parhaiten hääajankohdan kukkasesongin, pitopalvelu osaa suositella herkullista syötävää ja valokuvaaja ehdottaa oikeanlaista kuvauslokaatiota. Uskalla pyytää rohkeasti apua myös perheeltä ja ystäviltä, he varmasti auttavat!

Viimeiseksi: älä stressaa! Tämä kuulostaa vaikealta, mutta joskus tiettyihin asioihin ei vain voi vaikuttaa. Esimerkiksi sadesäästä huolimatta hääjuhla on takuulla maaginen ja upea sekä hääparille että vieraille. Kunhan pidät huolta siitä, että epävarmojen asioiden (toistan: säätilan!) varalle on olemassa suunnitelma B.

Kuva Johannan omista häistä.

Millä perusteella hääsuunnittelija tulisi valita, ja onko suunnittelija tarpeellinen osa hääsuunnitelmia?

Suosittelen aina valitsemaan hääsuunnittelijan, joka tekee työtä itsenäisenä yrittäjänä kokopäiväisesti ja osaa asiansa. Moni tekee hääsuunnittelua harrastelijana, mutta se ei takaa ammattitaitoa. Häät ovat kuitenkin ainutlaatuinen tapahtuma, jota ei saa tehtyä toista kertaa. Valitse hääsuunnittelija, jonka kanssa kemiat kohtaavat ja josta saat hyviä suosituksia ja työnäytteitä.

Hääsuunnittelija ei tietenkään ole pakollinen juttu, mutta ammattilaisen kosketus voi usein tuoda häihin paitsi helpotusta kiireeltä, myös aivan uudenlaista inspiraatiota ja tunnelmaa. Mikäli häiden suunnittelun haluaa hoitaa itse, voi tutustua erilaisiin hääsivustoihin ja suunnittelijoiden kirjoittamiin opuksiin.

Mikä on kokemuksesi mukaan yleisin asia, jonka hääpari unohtaa suunnitelmissaan? Aivan liian usein hääpari unohtaa nauttia tapahtumasta ja stressaa koko päivän siitä, meneekö kaikki kohdalleen. Suosittelen heittäytymään ja luottamaan kaasojen, bestmanien ja hääsuunnittelijan apuun - rentous on paras vinkkini jokaiseen hääpäivään!

Mitä hääetiketin seikkoja tulisi hyvän häävieraan ehdottomasti noudattaa?

Nykyisin etikettisäännöt ovat varsin rentoja ja myös järjestävän hääparin mieltymykset vaikuttavat siihen, miten vakavasti käytössääntöihin ja yleisiin pukeutumisohjeisiin tulee suhtautua. On kuitenkin muutama sääntö, joita ei sovi rikkoa missään tilanteissa. Vieraan ei pidä pukeutua valkoiseen, mennä paljain olkapäin kirkkoon tai rynnätä tanssimaan ensimmäistä tanssia ennen hääparin vanhempia.

Iik, enää yksi yö häihin! Mitä kannattaa vielä tehdä?

Toivottavasti ei paljon mitään! Päivää ennen häitä tehtäväksi ei juurikaan kannata jättää asioita, jotta voi rauhassa rentoutua ja valmistautua tulevaan päivään. Suosittelen juomaan vettä (iho kiittää aamulla!) ja nukkumaan sen, mitä pystyy.

Entäs hääaamu, voiko jo rentoutua vai pitääkö vielä tarkistaa asioita?

Ymmärrän, että ruokahalu ei ehkä ole suurimmillaan ison päivän aamuna, mutta yritä syödä edes jotain. Kannattaa pakata kaason matkaan myös pienet eväät, sillä pahoinvointi yllättää nopeasti mikäli ei huolehdi verensokerista riittävästi päivän mittaan.

Mikäli budjetti on tiukka ja häämeikin haluaa tehdä itse, mitä seikkoja suosittelet ottamaan huomioon?

Jos teet meikin ja hiukset itse, varaa siihen reilusti aikaa ja harjoittele meikkiä etukäteen. Hääpäivä aiheuttaa rennoimmissakin tyypeissä jännitystä, joten virheet ovat mahdollisia ja niiden korjaamiseen on oltava riittävästi aikaa. Ja hei, älä unohda vedenkestävää ripsiväriä!

Kuva Johannan omista häistä.

Lopuksi haluamme kuulla, mitkä ovat ehdottomat lempparituotteesi häävalmisteluihin kosmetiikan saralta!

Ihon valmistelu häämeikkiin kangasnaamion avulla on helppoa ja vaivatonta. Järjestä vaikkapa kaasojen tai puolison kanssa hemmotteluilta viikko ennen häitä. Oma lempparini on Estée Lauder Advanced Night Repair PowerFoil Mask -kangasnaamio. Myös hiukset kannattaa värjätä ja leikata noin viikko ennen hääpäivää, ja juuri ennen häitä voi tehdä hiuksille vielä kiiltoa antavan tehohoidon. Paksuille ja karheille hiuksille sopii esimerkiksi Kérastase Nutritive Irisome Masquintense -hiusnaamio.

Huulipunaksi suosittelen kosteuttavaa, pehmeän tuntuista tuotetta joka jättää huulille suutelunkestävän värin. Esimerkiksi Yves Saint Laurent Volupté Tint-In-Balm on huippuhyvä!

Kaunein poskipuna syntyy Lumene Invisible Illumination Instant Glow -oskipunapisaroilla ja lopputulos on upea ja luonnollinen. Pixi Make-Up Fixing Mist -kiinnityssuihke raikastaa ihoa päivän mittaan pilaamatta meikkiä. Irtoripset tuovat katseeseen näyttävyyttä ja suosittelen morsiamille aina helppokäyttöisiä Sweed Lashes By Terry Edition Terry Flair -ripsitupsuja.

LUE MYÖS NÄMÄ

Tahdon - tehdä oman häämeikkini!

Laita ihosi hääkuntoon - vaikka et olisikaan morsian!

Näin olet hyvä häävieras