Näin pakkaat kosmetiikat lennolle

15.2.2018

Mitä kosmetiikkaa lennolle saa ottaa mukaan? Mitkä tuotteet kuuluu pakata ruumaan, mitkä saa ottaa käsimatkatavaroihin? Paljon reissannut kauneustiimimme kertoo!

Jos edessä on lomalento tai business-matka, kannattaa sille varustautua pakkaamalla lennolle mukaan matkalla ja lennon aikana tarvittavat kosmetiikkatuotteet. Jos et ole varma, mitä kosmetiikkaa lennolle saa ottaa mukaan, lue paljon reissanneen kauneustiimimme ohjeet.

Kun haluat varmistaa, ettet joudu aloittamaan matkaasi hylkäämällä parhaat tuotteesi lentokentän turvatarkastukseen varmista, että pakkaat kosmetiikkasi lennolle käsimatkatavaroihin nämä asiat huomioiden.

Käsimatkatavarat: litran pussin sääntö

Kaikkien lennolle mukaan pakattavien nesteiden on mahduttava yhden litran läpinäkyvään, uudelleen suljettavaan pussiin.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisen käsimatkatavaroihisi pakattavan tuotteen täytyy mahtua litran Minigrip-pussiin. Älä kuitenkaan huoli, jos sinulla ei ole sellaista kotona. Pusseja on lähes poikkeuksetta jaossa lentokentän turvatarkastusten yhteydessä. Varmista kuitenkin kentällä ennen kuin luovutat ruumaan menevän matkalaukkusi, että käsimatavaroissasi olevat nesteet mahtuvat niille tarkoitettuun pusiin.

Käsimatkatavarat: 100 millilitran sääntö

Yksikään litran pussiin menevistä tuotteista ei saa olla yli 100 ml. Tarkista siis, ettei esimerkiksi vartalovoiteesi, hoitoaineesi tai hiuslakkasi ole tätä suurempi. Isommat tuotteet voi kuitenkin pakata huoletta ruumaan menevään matkalaukkuun.

Huomioithan, että 100 millilitran rajoitus katsotaan tuotteen kyljessä ilmoitetusta pakkauskoosta. Näin ollen mikäli 200 ml pakkauksessa on jäljellä vain 100 ml tuotetta, ei sitä saa ottaa mukaan käsimatkatavaroihin. Tämä kannattaa muistaa myös, mikäli tuotteita siirtää alkuperäisestä pakkauksestaan muihin, pienempiin pakkauksiin.

Mitkä kaikki tuotteet lasketaan nesteiksi?

Jos tuotteen sisältö on ilmoitettu millilitroissa, on se nestettä. Nesteiksi lasketaan siis esimerkiksi vartalovoiteet, shampoot, hoitoaineet, huulikiillot, ripsivärit ja meikkivoiteet. Finavian mukaan myös esimerkiksi huulipunat, peitepuikot, hiusvahat ja muut kosmetiikkatuotteet, joita voidaan levittää iholle lukeutuvat nestemäisiin tuotteisiin, joiden täytyy kaikkien mahtua litran pussiin.

Moni matkaaja on huomannut, että eri lentokentillä ja jopa virkailijasta riippuen nestemäisten tuotteiden sääntöihin suhtaudutaan eri tavoin. Kauneustiimimme jäseniä on päässyt turvatarkastuksesta läpi huulikiilto käsilaukussa, mutta eräs on joutunut siirtämään huulipunan litran muovipussiin kesken kaiken. Erityisesti saarivaltioihin matkustettaessa ja mannertenvälisillä lennoilla turvatarkastus voi olla erittäin tiukka, joten suosittelemme pakkaamaan tavarat varmuuden vuoksi tiukimman tulkinnan kautta.

Mitä tuotteita käsimatkatavaroihin ei saa pakata?

Lukuunottamatta yksittäisen tuotteen kokoa, ei kosmetiikkaa pakattaessa tarvitse ottaa huomioon erityisiä rajoituksia. Ainoan poikkeuksen tekevät erilaiset kauneudenhoitovälineet kuten kynsisakset, jotka voivat olla reissussa kätevät, mutta niitä ei saa pakata mukaan matkustamoon. Myös muut terävät esineet tulee pakata ruumaan menevään laukkuun.

Mitä voi pakata mukaan ruumaan?

Käsimatkatavaroihin voi pakata aerosolituotteita, mikäli yksittäiset tuotteet ovat alle 100 ml. Toisin kuin usein luullaan, voi hiuslakan ja muut aerosol-tuotteet pakata myös ruumaan menevään laukkuun, mikäli niiden koko on alle 500 ml. Tämä kokorajoitus ei koske muita kosmetiikkatuotteita ja kaikki tavallisimmat kosmetiikkapakkaukset voi siis huoletta laittaa ruumaan menevään matkalaukkuun.

Mitä muuta kannattaa pakatessa huomioida?

Lentokoneen ilmanpaineen vaihtelu saattaa saada aikaan tuotteiden vuotamista. Erityisesti ruumaan menevät nestemäiset kosmetiikkatuotteet kannattaa siksi pakata huolellisesti esimerkiksi muovipusseihin, jotta ne eivät sotke matkalaukun muuta sisältöä mikäli ne pääsevät vuotamaan. Kätevä kikka on myös asettaa pala tuorekelmua tuotepakkauksen korkin ja kierteiden väliin ehkäisemään tuotteen vuotamista. Erityisesti roll-on-deodorantit saattavat usein ilmanpaineen vaihtelun vuoksi vuotaa, joten niitä pakatessa kannattaa olla tarkkana.

Onko lentokentällä tehtävien tax free -ostostenkin mahduttava litran pussiin?

Tuotteiden mahduttaminen litran pussiin koskee vain tuotteita, jotka viedään turvatarkastuksen läpi. Kentältä voi turvatarkastuksen jälkeen ostaa vapaasti kosmetiikkatuotteita eikä niiden tarvitse enää mahtua litran pussiin. Jos lentoa kuitenkin seuraa jatkolento, täytyy nestemäisten tax free -ostoksien olla pakattuna suljettuun pussiin, joka sisältää kuitin. Käytäntö on lentokenttähenkilökunnalle tuttu ja heiltä löytyy siihen tarvittavat pussit.

Löydät lisätietoa käsimatkatavaroita koskevista rajoituksista Helsinki-Vantaan-lentokentän verkkosivuilta.

Matkakokoiset kosmetiikkatuotteemme löytyvät tästä linkistä.