Näin suojaat ihosi auringolta oikein

13.5.2018

Mitä eroa UVA- ja UVB-säteilyllä on? Suojaako meikki auringolta? Näiden vinkkien avulla suojaat ihosi auringolta. <br></br> Kirjoittanut: Virve - elevenin kauneustiimi

Paitsi että auringon UV-säteily polttaa ihoa, on se myös yleisin ihoa ennenaikaisesti vanhentava tekijä. Suojaamalla ihon oikein voi auringossa olosta kuitenkin nauttia turvallisesti. Katso alta vinkit suojakertoimen valintaan ja ylläpitoon.

Mitä eroa on UVA- ja UVB-säteilyllä?

Aurinkotuotteet on kehitetty tuomaan iholle suojaa kahdenlaiselta säteilyltä:

  • UVB-säteily on ihoa polttavaa säteilyä, joka saa ihon punoittamaan, mikäli sille altistutaan liian pitkään. Aurinkosuojatuotteen SPF-luku eli suojakerroin kertoo, kuinka tehokkaasti tuote suojaa ihoa UVB-säteilyä vastaan. UVB-säteily ei läpäise ikkunalasia.

  • UVA-säteily on ihoa ennenaikaisesti ikäännyttävää säteilyä, jonka vaikutukset alkavat näkyä iholla vasta pidemmällä aikavälillä. UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja läpäisee myös ikkunalasin. EU:n lainsäädännön mukaan aurinkosuojatuotteen UVA-suojan tulee olla vähintään kolmannes pakkauksessa lukuna esitetystä UVB-suojasta. Aasiassa UVA-suojan vahvuus merkitään tuotteisiin PA-merkinnällä, jossa suojan vahvuus ilmoitetaan käyttämällä heikommasta vahvimpaan esitettyjä merkintöjä PA+, PA++, PA+++ ja PA++++.

Kolmivaikutteinen Skin79 Face Shine CC Cream SPF 40 PA+++ kosteuttaa ihoa ja tasoittaa sen sävyä samalla kun se tuo kasvoille kattavaa suojaa auringolta.

Kuinka korkea aurinkosuoja iholle tulee valita?

Aurinkosuojaa valitessa on tärkeää huomioida paitsi oman ihon palamisherkkyys myös se, kuinka vahva UV-säteily on. Esimerkiksi Suomessa UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi on huomattavasti matalampi kuin päiväntasaajalla.

  • SPF 15 suojaa ihoa auringon UVB-säteilyltä n. 93 %
  • SPF 30 suojaa ihoa auringon UVB-säteilyltä n. 97 %
  • SPF 50 suojaa ihoa auringon UVB-säteilyltä n. 98 %

Jotta tuotteen suojakerroin kuitenkin toteutuisi, on aurinkosuojaa levitettävä iholle riittävästi ja myös lisättävä säännöllisesti. Oikea määrä aurinkosuojatuotetta kasvoilla on 1/4 teelusikallista (1,25 ml) ja vartalolla 35 ml.

Jos ihosi tarvitsee kestävää suojaa, kokeile esimerkiksi kasvoille ja vartalolle sopivaa Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 50 -aurinkovoidetta. Aurinkovoide hyödyntää eko-testattuja aurinkosuojafilttereitä ja 95-prosenttisesti biohajoavaa koostumusta, jotka yhdessä minimoivat aurinkovoiteen vesistölle haitallista vaikutusta.

Mitä eroa on aurinkovoiteella ja suojakertoimellisella päivävoiteella?

Molemmat näistä tuotteista suojaavat ihoa samalla tavalla, mutta aurinkovoide on tehty pitkäkestoisemmaksi, sillä sen tulee kestää esimerkiksi hikoilua. Rantakäyttöön kannattaakin siis valita nimenomaan aurinkovoide kun taas arjessa riittää suojakertoimellinen päivävoide.

Antioksidanttinen Lumene SISU Moisture Remedy Day Cream SPF 20 -päivävoide suojaa ihoa kaupunkielämän rasituksilta ja auringon UV-säteilyltä.

Suojaako meikki ihoa auringolta?

Useat meikkipohjatuotteet sisältävät aurinkosuojakertoimen, eli ne tuovat iholle suojaa auringon UV-säteilyltä. Tuotteissa esitetty suojakerroin ei kuitenkaan usein käytännössä toteudu, sillä esimerkiksi meikkivoidetta levitetään iholle tavallisesti niin ohuesti, ettei sillä synny kattavaa suojaa. Meikki voi siis tuoda iholle suojaa arjessa, mutta jos auringossa aikoo viettää enemmän aikaa, on iholla hyvä käyttää myös muita auringolta suojaavia tuotteita.

Ota avuksi vaatteet ja asusteet

Ihoa voi suojata auringolta myös vaatteilla. Huivi, hattu ja isot aurinkolasit ovat kaikki loistavia tapoja varmistaa, ettei iho altistu UV-säteilylle liikaa. UV-säteily voi silti päästä iholle erityisesti ohuiden ja vaaleiden vaatteidenkin läpi, eli niidenkään suojaan ei kannata tuudittautua täysin.

Näin tehostat kasvojen aurinkosuojaa päivän aikana

Aamulla kasvoille levitetty aurinkovoide ei enää suojaa iltapäivällä ihoa yhtä tehokkaasti. Jotta suoja pysyisi yllä, on aurinkovoidetta levitettävä iholle lisää muutaman tunnin välein. Käytännössä tämä voi kuitenkin olla hankalaa, jos kasvoilla käyttää meikkiä. Aurinkovoiteen suojaa voi kuitenkin vahvistaa lisäämällä kasvoille kätevää tyynymeikkivoidetta tai suojakertoimen sisältävää puuteria.

Kätevä Skin79 Pink BB Pumping Cushion SPF 50 PA +++ -tyynymeikkivoide tasoittaa ihon sävyä ja tuo kasvoille suojaa UV-säteilyltä. Tyynymeikkivoiteen tuomaa suojaa on vaivatonta vahvistaa päivän aikana tuotetta kasvoille lisäämällä.

Voiko viimekesästä jääneitä aurinkovoiteita käyttää vielä tänä kesänä?

Viime kesäisiä aurinkovoiteita ei kannata enää kaivaa esiin seuraavana kesänä, sillä niiden teho on todennäköisesti heikentynyt merkittävästi. Kuumuus nopeuttaa tuotteiden pilaantumista, joten rantareissuilla mukana kulkeneet aurinkovoiteet ovat mitä luultavimmin menettäneet tehojaan merkittävästi.

Kannattaa erityisesti huomioida, ettei aurinkovoiteen tuoksusta voi haistaa, onko sen suojateho heikentynyt, eli pinnallisin puolin täysin hyvältä vaikuttava tuote voi olla vanhentunut eikä se enää tuo iholle kunnollista suojaa. Aloita siis uusi kesä hankkimalla uusi aurinkovoide.

Tutustu elevenin kattavaan aurinkotuotevalikoimaan täällä.

LUE MYÖS NÄMÄ:

Iho hehkumaan itseruskettajilla

Näin pakkaat kosmetiikat lennolle

K-Beauty School: Ihon suojaaminen auringolta