Epäpuhdas iho ja sen hoito kotikonstein

13.8.2019

Epäpuhtaalle iholle on tyypillistä, että iholla on usein finnejä ja mustapäitä. Usein epäpuhtaksiin yhdistyy myös rasvoittuvuus, mutta myös ihotyypiltään kuiva iho voi olla epäpuhdas. Epäpuhdas iho ei yleisestä uskomuksesta huolimatta kaipaa rankkoja käsittelyjä, vaan hellää hoivaa. Lue artikkelistamme selviytymiskeinot epäpuhtauksien selättämiseen!

Epäpuhtauksia esiintyy kaikilla ihotyypeillä satunnaisesti esimerkiksi hormonimuutosten ja ulkoisten ärsykkeiden vaikutuksesta. Mikäli epäpuhtaudet äityvät pitkäkestoiseksi ongelmaksi, puhutaan usein epäpuhtaasta ihotyypistä. Tosiasiassa kuitenkin mikä tahansa ihotyyppi voi olla myös epäpuhdas - on siis mahdollista olla sekä kuivaihoinen että epäpuhtaan ihon kanssa kamppaileva samanaikaisesti. Epäpuhtaan ihon kanssa eläminen voi olla vaikeaa, joten kokosimme tähän artikkeliin vinkit tehokkaaseen ja silti hellävaraiseen kotihoitoon.

Yleisestä uskomuksesta huolimatta epäpuhdas iho ei kaipaa rankkoja käsittelyjä, vaan hellää hoivaa ja syväkosteutusta. Usein epäpuhtaalle iholle tulee käyttäneeksi vahvoja, peseviä aineita ja minimaalisesti kosteutusta uusien finnien pelossa: tämä voi kuitenkin johtaa entistä suurempiin ongelmiin, kun pesuaineiden kuivattama iho puskee iholle entistä enemmän talia ja ihohuokoset tukkeutuvat yhä pahemmin.

Mikäli epäpuhtaudet eivät lähde kotihoidolla ja kasvoilla esiintyy kystisiä, tulehtuneita patteja, suosittelemme aina kääntymään ihotautilääkärin puoleen. Finneistä tai kivuliaista tulehduksista ei tarvitse kärsiä, vaan erilaiset ihosairaudet kuten akne ovat hyvin hoidettavissa lääkärin vastaanotolla.

Kaksoispuhdistus ja täsmätuotteet kunniaan

Moni välttelee öljyä epäpuhtaalla ja rasvoittuvalla iholla, vaikka tosiasiassa esimerkiksi puhdistusöljy nimenomaan liuottaa iholta pois öljyliukoista likaa ja epäpuhtauksia, ja siten auttaa epäpuhdasta ja rasvoittuvaa ihoa voimaan paremmin. Sen sijaan, että puhdistaisi ihon yksinomaan tujulla ja mahdollisesti kuorivalla puhdistusvaahdolla, suosittelemme käyttöön kaksoispuhdistusta. Tällöin kannattaa valita pH-tasapainotettu, hellävarainen puhdistusgeeli puhdistuksen toiseksi vaiheeksi. Kaksoispuhdistuksella ihosta tulee varmasti puhdas, mutta ihon hyvinvointia tukien ja hellävaraisesti.

Kuorivien puhdistustuotteiden sijaan suosittelemme epäpuhtaalle iholle täsmätuotteita, jotta avun saa juuri oikeille ihoalueille. Epäpuhtaan ihon täsmätuotteet sisältävät usein BHA-happoja kuten salisyylihappoa, joka syväkuorii ihohuokosia ja ennaltaehkäisee kivuliaiden finnien ja mustapäiden syntyä. Esimerkiksi seerumin muodossa iholle saa imeytettyä myös muita aktiiviaineita, kuten rauhoittavaa sinkkiä ja kirkastavaa, ihon sävyä tasoittavaa C-vitamiinia.

Holika Holika Soda Pore Deep Cleansing Oil - Erityisesti epäpuhtaalle iholle kehitetty, syväpuhdistava puhdistusöljy sisältää antiseptistä teepuuöljyä, rauhoittavaa mineraalivettä ja ravitsevaa oliiviöljyä. Päivittäiseen ihonpuhdistukseen tarkoitettu puhdistusöljy auttaa ehkäisemään epäpuhtauksien muodostumista ja ihohuokosten tukkeutumista.

Huxley Secret of Sahara Cleansing Gel; Be Clean, Be Moist - Kaikille ihotyypeille sopiva puhdistusgeeli on pH-tasapainotettu, jolloin se tukee ihon omaa kosteusvaippaa parhaalla mahdollisella tavalla. Rauhoittava rohtosammakonputken uute sopii tasapainottamaan reaktiivista ihoa.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% - Seerumin tavoin käytettävä, ihoa kirkastavaa 10% niasiiniamidia sisältävä hoitoneste sisältää lisäksi sinkkiä, joka auttaa tasapainottamaan ihon liiallista rasvoittumista. Todellinen hittituote!

Mario Badescu Drying Lotion - Kätevä, suoraan finnin päälle käytettävä täsmähoito sisältää sinkkiä, salisyylihappoa ja antibakteerisia ainesosia. Täsmähoito auttaa kuivattamaan finnin jo yhden yön aikana ja rauhoittaa välittömästi punoitusta.

Kevyttä, syvällä vaikuttavaa kosteutta

Myös epäpuhdas iho kaipaa kosteutta, etenkin jos ihotyypillä on epäpuhtauksien lisäksi taipumusta pintakuivuuteen tai kuivuuteen. Epäpuhdas iho on usein myös reaktiivinen, jolloin se voi reagoida ärtymällä liian täyteläisiin koostumuksiin. Epäpuhtaan ihon kosteutuksessa paras metodi onkin kerroskosteuttaa ihoa: kasvoveden tai hoitonesteen kerrostaminen iholle rauhoittaa ihoa, mutta ei aiheuta lähmäistä fiilistä. Kosteusvoide puolestaan lukitsee aktiiviaineet ja kosteuttavat ainesosat iholle, mutta voide voi hyvin olla koostumukseltaan kevyen geelimäinen ja nopeasti imeytyvä.

The Ordinary Marine Hyaluronics - Kasvoseerumi toimii iholla hyaluronihapon tavoin sitoen kosteutta, mutta sen ainesosat ovat hyaluronihappoa kevyempiä. Näin ollen seerumi imeytyy iholle nopeasti ja kosteuttaa silti syvävaikutteisesti. Meriperäiset aktiiviaineet hyödyttävät erityisesti pintakuivaa sekaihoa, rasvoittuvaa ihoa ja epäpuhdasta ihoa.

Mizon Snail Repair Recovery Gel Cream - Kevyt ja raikas geelivoide sisältää 74% etanaseerumia, joka on tunnettu kyvystään tukea ihon uudistumista. Etanaseerumin vaikutus näkyy iholla esimerkiksi epäpuhtauksien jättämien jälkien, pigmenttimuutosten ja juonteiden häivyttymisenä.

THANK YOU FARMER True Water Light Gel Cream - Ohut geelivoide auttaa hillitsemään liiallista talintuotantoa ja ehkäisemään kasvojen ihon kiiltelyä. Geelivoiteen säännöllinen käyttö auttaa lisäksi häivyttämään laajentuneita ihohuokosia.

Clinique iD Uneven Skin Tone + Oil-Control Gel - Clinique iD -tuotteet yhdistävät toisiinsa seerumin tehoaineet ja kosteusvoiteen hyödyt. Uneven Skin Tone + Oil-Control Gel -yhdistelmä sopii rasvoittuvalle iholle, joka kaipaa heleyttä ja tasaisempaa ihonsävyä. Tahmaton, kosteuttava voidegeeli tukee hoitotiivisteen vaikutuksia optimaalisesti ja tuo iholle tasapainoa. Tehotiiviste sisältää lisäksi pienen määrän salisyylihappoa, joka auttaa ennaltaehkäisemään epäpuhtauksia ja tasoittamaan ihon tekstuuria.

Kaikki epäpuhtaan ihon hoitotuotteet löytyvät tästä linkistä.