Kosmetiikan ainesosat: lyhyt opas adenosiinista skvalaaniin

25.3.2019

Keramidit, pantenoli, bakuchiol... Kuulostaako hankalalta? Niin meistäkin, joten kokosimme pienen lunttilapun kosmetiikan ainesosiin!

Kosmetiikka on täynnä erilaisia ainesosia, joista jokaisella on oma vaikutuksensa ja tehtävänsä. Ainesosien viidakkoon tulee uusia polkuja jatkuvasti, kun tiedeyhteisö ja tutkijat kehittävät uunituoreita, edistyksellisiä raaka-aineita.

Kokosimme oppaan kosmetiikan keskeisiin ainesosiin. Tästä artikkelista voi tarvittaessa luntata, mitkä olivatkaan pantenolin vaikutukset ja mitenkäs se niasiiniamidi toimikaan.

Adenosiini on anti-age-tuotteissa usein käytetty ainesosa. Adenosiinin johdannaisia on jokaisessa elävässä solussa, joten se on elimistölle välttämätön rakennusaine. Ihonhoidossa adenosiini toimii juonteita häivyttävänä ainesosana, joka tuo kasvoille virkeämmän ilmeen.

Kokeile: The Skin House Wrinkle Supreme Serum -kasvoseerumi häivyttää juonteita adenosiinin, ginseng-uutteen ja sieniuutteiden avulla.

Arganöljy on kenties suosituin kauneusöljy, jota voi käyttää monipuolisesti ihonhoidossa sekä hiuksissa. Arganöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia, jolla on antioksidanttinen vaikutus. Muiden öljyjen tapaan arganöljy suojaa ihoa ja ravitsee pitkäkestoisesti.

Kokeile: Maria Nila True Soft Argan Oil tuo hiuksille pehmeää sileyttä ja helpon kammattavuuden. The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil puolestaan ravitsee kasvojen ja vartalon ihoa.

Bakuchiol toimii iholla samaan tapaan kuin voimakkaasti uudistava anti-age-ainesosa retinoli. Kasvipohjainen bakuchiol häivyttää juonteita, tukee kollageenintuotantoa ja vauhdittaa elastiinisynteesiä. Retinolista poiketen bakuchiol on iholle hellävarainen eikä yleensä aiheuta ihoärsytystä.

Kokeile: Ole Henriksen Transform Plus Glow Cycle Retin-ALT Power Serum on korjaava seerumi, joka uudistaa ihoa yön aikana AHA-happojen ja bakuchiolin voimin.

Keramideja löytyy ihosta luonnostaan ja niiden puute saattaa johtaa ihon kuivumiseen. Keramidit sitovat iholle kosteutta ja suojaavat sitä ulkoisilta stressitekijöiltä. Suosittelemme keramidipitoista voidetta erityisesti ohuelle, kuivalle, herkästi reagoivalle ja couperoottiselle iholle.

Kokeile: Holika Holika Good Cera Super Ceramide Cream on hoitava ja suojaava voide, joka kosteuttaa ihoa pitkäkestoisesti.

Hunaja on luonnon oma ihmeaine, joka toimii myös ihonhoidossa. Kosteuttava ja antibakteerisia ominaisuuksia omaava hunaja on omiaan kuivalle ja herkälle iholle. Hunajaa sisältävät kosmetiikkatuotteet tuovat iholle täyteläistä kosteutta ja antioksidanttista suojaa.

Kokeile: Lancôme Miel-en-Mousse sisältää arvokasta, kosteuttavaa akaasiahunajaa.

Niasiiniamidi eli B3-vitamiini toimii ihonhoidossa kirkastavana ainesosana. Niasiiniamidi auttaa tasoittamaan ihon tekstuuria ja kohdistaa tehonsa etenkin pigmenttivaurioihin. Niasiiniamidi onkin yleinen lisä anti-age-tuotteissa ja ihoa tasoittavissa hoitovoiteissa.

Kokeile: The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% on tasoittava hoitotuote epäpuhtaalle iholle.

Pantenoli on herkkäihoisten suosikki rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta. Pantenolilla on erinomainen kyky kosteuttaa ihoa pitkäkestoisesti, jolloin se on tuttu ainesosa esimerkiksi hoitavissa kasvovesissä.

Kokeile: Babor Cleansing CP Rose Toning Lotion -kasvovesi sisältää pantenolin lisäksi useita muita rauhoittavia ainesosia.

Skvalaania löytyy iholta luonnostaan ja siksi skvalaanipohjainen ihonhoitotuote imeytyy iholle erityisen hyvin. Skvalaani mielletään yleensä anti-age-ainesosaksi, mutta ikääntymisen merkkien ennaltaehkäisyn lisäksi sillä on muun muassa kosteuttavia ja rauhoittavia ominaisuuksia. Skvalaani sopii kosteuttajaksi myös rasvoittuvalle iholle juuri nopean imeytymisensä ansiosta.

Kokeile: Akademikliniken Skincare Pure Retin Oil -kasvoöljy sisältää paitsi skvalaania, myös ikääntymisen merkkejä häivyttävää ja ihoa uudistavaa A-vitamiinia eli retinolia.

Kaikki ihonhoitotuotteet löytyvät tästä linkistä.