UVA vanhentaa, UVB polttaa

Auringon säteily sisältää sekä UVA- että UVB-säteilyä. UVB-säteily on se, joka polttaa ihon ja on siten helpommin havaittavissa. UVA-säteily puolestaan aiheuttaa vaikutuksia syvemmällä ihossa ja ne ilmenevät vasta monen vuoden kuluttua: ihon maksaläiskinä, ryppyisyytenä, velttoutena ja solumuutoksina. Aurinko tuottaa myös UVC-säteilyä, mutta se jää ilmakehän ylimpiin kerroksiin eikä sen vaikutus ulotu maan pinnalle asti. 

Fysikaalinen vai synteettinen (kemiallinen) suoja?

Useimmat aurinkovoiteet markkinoilla ovat synteettisiä tai ”kemiallisia”, kuten jotkut niitä kutsuvat. Kemiallinen aurinkosuoja sisältää ainesosia, jotka suodattavat auringon säteilyn, jolloin iholle päätyy vähemmän haitallista säteilyä. Nämä tuotteet imeytyvät sisälle ihoon ja muuntavat auringon säteet vaarallisista ei-vaarallisiksi tai vähintään ei-niin-vaarallisiksi. Tällaiset aurinkosuojat ovat yleensä hieman ohuempia koostumukseltaan ja ne levittyvät nopeasti ja helposti ihoon, jolloin ne ovat miellyttäviä käyttää. Fysikaaliset aurinkosuojat sen sijaan eivät imeydy ihoon sisälle vaan muodostavat ihon pinnalle kalvon, joka suojaa ihoa auringon säteiltä. Fysikaalinen aurinkosuoja koostuu mineraaleista, jotka heijastavat auringon säteet pois iholta. Tämän vuoksi fysikaaliset aurinkorasvat ovat usein yleissävyltään paksumpia ja valkoisempia ja jättävät iholle vaalean, aurinkoa heijastavan pinnan. Mitä hienojakoisempi mineraali, sitä vähemmän valkoisuutta huomaa iholla. Aurinkovoiteissa voi myös yhdistää näitä kahta suojaa eri tavoin, jolloin saadaan aikaan mahdollisimman miellyttäväntuntuinen koostumus ja tarpeeksi kattava aurinkosuoja.

Mikä suojakerroin, SPF (Sun Protection Factor)?

Aurinkosuojakertoimet jaetaan seuraaviin tasoihin: matala (6–10), keski (15–25), korkea (30–50) ja erittäin korkea (50+). Mitä korkeampi SPF, sitä parempi suoja. On suositeltavaa käyttää vähintään korkeaa (30-50) SPF-suojakerrointa vartalolle ja ekstrakorkeaa (50+) suojakerrointa kasvoille. Aurinko ei ainoastaan voi polttaa ihoa vaan myös kuivattaa ihoa, tekee siitä ryppyisen ja voi aiheuttaa pigmentti- ja solumuutoksia. Aurinkovoiteen suojakerroin eli SPF ilmaisee miten hyvin tuote suojaa ihoa UVB-säteilyltä ja kuinka pitkään riittävästi voiteella suojattuna voi oleskella auringossa palamatta. Jos normaalisti voi olla auringossa 10 minuutin ajan palamatta, SPF15-suojakerroin nostaa tämän ajan 150 minuuttiin (10 x 15 = 150). Suojakerroin pätee kuitenkin vain, mikäli aurinkovoidetta on levitetty riittävän paksu kerros ja sitä on lisätty iholle säännöllisesti aurinkoaltistuksen aikana. Hyvä ohjesääntö onkin tehdä pohja voidemaisella tuotteella ja lisätä päivän mittaan suihkemaista suojaa aurinkosuojan ylläpitämiseksi. Suojakertoimien määrän lisäksi tärkeää on käyttää aurinkosuojaa riittävän suuri määrä. SPF50 on korkein todistettu aurinkosuoja ja suosittelemme sitä lämpimästi, vaikka iho kestäisikin hyvin aurinkoa. Tämä siksi, että aurinkovoidetta tulee usein levitettyä ohuesti ja etenkin sen säännöllinen lisääminenkin saattaa unohtua, jolloin varminta on valita jo lähtökohtaisesti korkean suojakertoimen tuote. 

Aurinkosuojat vartalolle saatavilla eri koostumuksissa

Aurinkosuojia on saatavilla useissa eri koostumuksissa: voiteena, öljynä/suihkeena, vaahtona, geelinä ja puikkona. Mikäli haluat saada ihollesi kaunista hehkua ja kiiltoa, suosittelemme suihkemaista öljyä, jota on nopea ja helppo levittää ympäri vartaloa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että suihkeet ovat koostumukseltaan ohuempia ja siksi niitä tuleekin muistaa suihkauttaa vartalolle säännöllisesti pitkin päivää. Mikäli puolestaan haluat tahmattoman aurinkorasvan suosittelemme vaahtoa. Voiteet puolestaan voivat olla koostumukseltaa joko paksumpia ja kosteuttavampia tai kevyempiä emulsioita. Puikko on helppokäyttöinen ja kätevä napata mukaan pieneenkin laukkuun ja myös vähiten tahmea levittää.Tärkeää on pitää huoli siitä, että aurin kosuojaa tulee levitettyä kaikkialle, eikä unohda esimerkiksi silmänympärysihoa kasvoilla.

Aurinkosuoja kasvoille ennen vai jälkeen päivävoiteen?

Kasvoille suositellaan levittämään ensin muut ihonhoitotuotteet kuten seerumi ja kosteusvoide. Päälle levitetään aurinkovoide. Päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt kunnolla. Lopuksi peitevärit. Välttääksesi sotkuisen lopputuloksen aurinkorasvaa ei tule lisätä meikin päälle. Markkinoilla on saatavilla aurinkosuojan sisältäviä sävyttäviä päivävoiteita, meikkivoiteita ja mineraalipuutereita, joita voi halutessaan lisätä päivän mittaan.

Miksi rusketumme?

Ulkona auringossa vartalon oma luonnollinen väripigmentti melaniini tulee pintaan ja suojaa ihoa vahingollisilta uv-säteiltä. Melaniini määrittää ihon värin ja mitä enemmän oleskelemme ulkona auringossa sitä enemmän kroppamme kamppailee värjätäkseen ihon tummemmaksi suojatakseen itseään melaniinin avulla. Käyttämällä aurinkovoidetta autamme ihoa suojautumaan ja vartalon ei tällöin itse tarvitse työskennellä yhtä kovasti puolustautuakseen aurinkoa vastaan. Mitä enemmän oleskelemme auringossa, sitä enemmän ihossa kehittyy melaniinia. Joskus melaniini ei kerkeä mukaan tai meilltä on liian vähän tätä pigmenttiä vartalossa ja silloin poltamme itsemme.

Estääkö aurinkorasva ruskettumisen?

Toisaalta kyllä ja toisaalta ei. Mitä tehokkaammin suojautuu auringolta, sitä vähemmän ruskettuu. Mikään aurinkorasva ei takaa 100% suojaa, joten iho kyllä ruskettuu suojattunakin, mutta hitaammin kuin suojaamattomana. Toisaalta jos emme suojaa ihoamme, se luultavasti palaa ja pahimmassa tapauksessa kesii pois. Hitaasti muodostuva rusketus on usein kestävämpi ja samalla välttyy suurimmalta osalta auringon säteilyn haitallisista vaikutuksista, kuten palamiselta ja ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta.

Onko viime kesän aurinkovoide vielä käyttökelpoista?

Aurinkovoiteen käyttöikä riippuu tuotteen ominaisuuksista. Yleensä aurinkovoiteen teho pysyy hyvänä 6-12 kuukauden ajan tuotteen avaamisesta. Tuotteen säilymisajan voi varmistaa tarkistamalla, löytyykö pakkauksesta avonainen purkki -symboli. Tämän symbolin sisällä oleva luku kertoo, kuinka monta kuukautta tuote pysyy käyttökelpoisena avaamisesta. Useimmiten fysikaaliset aurinkosuojat kestävät pidempään kuin kemialliset suojat, mutta säilytys lämpimässä paikassa vähentää tuotteen käyttöikää.

Näin rauhoitat punoittavaa ja auringonpolttamaa ihoa

Ota suihku tai kylpy ja huuhdo huolella kaikki aurinkovoidejäämät, suola ja lika iholtasi. Rasvaa ihosi sen jälkeen runsaalla ja ravitsevalla voiteella, jossa on tulehdusta estäviä, jälleenkosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia, kuten aloe veraa.

Aurinkosuojatuotteet hiuksille

Muistathan suojata myös hiuksesi auringon porotukselta, sillä myös hiukset kärsivät auringossa. Auringon säteily sekä vaalentaa että haurastuttaa hiuksia. Auringon kärvistämät hiukset ovat kuivat, karheat ja vaaleaksi paahtuneet. Onneksi voit kuitenkin suojata joko luonnollisen väriset tai värjätyt hiuksesi suojaavalla ja ravitsevalla hiuksiin suihkutettavalla aurinkosuojalla ja siten pitää hiukset terveenä.

Suosituimmat aurinkosuojatuotteet