Kannabis kosmetiikassa - mitä eroa on hamppuöljyllä ja CBD-öljyllä?

22.5.2019

USA:ssa erilaiset ihonhoidon kannabistuotteet nauttivat sääntelyn höllennyttyä suurta suosiota. Artikkelissa kerromme, voiko ihonhoidosta päihtyä vai onko kyseessä tavallinen ainesosa.

USA:n vapautunut säätely kannabiksen käytön suhteen on luonut jenkkimarkkinoille jännittävän ilmiön: kannabiskasvia hyödyntävät kauneustuotteet. Oma kannabis-ihonhoitolinjansa on nykyään niin Kiehl'sillä kuin Originsillakin, ja esimerkiksi Milk Makeup hyödyntää kaikissa tuotteissaan cannabis sativa -kasvin siemenöljyä. Pian kannabistuotteet rantautuvat myös Eurooppaan ja meille myyntiin - ja se on ihan laillista, kunhan kiinnitetään huomiota pariin yksityiskohtaan.

Tässä artikkelissa selvennämme eroja hamppuöljyn, CBD-öljyn ja cannabis sativa -öljyn välillä.

Hamppuöljy - tuttu jo vuosien takaa

Hampunsiemenöljy on varmasti monelle tuttu ainesosa kosmetiikkatuotteista. Esimerkiksi The Body Shop on valmistanut suosittua, hamppuöljyä sisältävää ihonhoitolinjaansa kymmeniä vuosia. Hampunsiemenöljyllä on ihoa suojaavia ja ravitsevia vaikutuksia, sillä se sisältää 80% monityydyttymättömiä rasvahappoja, linolihappoja ja antioksidanttista E-vitamiinia. Hamppukasvin siemenistä puristettu öljy ei sisällä huumaavia aineosia, sillä se on usein valmistettu äärimmäisen vähän päihdyttävää THC:ta sisältävästä hamppulajikkeesta. Lisäksi huumaavan vaikutuksen elimistössä aiheuttava THC sijaitsee hamppukasvin vihreissä osissa ja kukinnoissa, ei siemenissä. Näin ollen hampunsiemenöljy on täysin turvallista käyttää - sisäisestikin.

Avainsanat: THC ja CBD

Kun puhumme kannabiksesta, tarkoitamme yleensä päihdyttävänä aineena käytettävää kasvia. Tosiasiassa cannabis sativa -laji on vain yleisnimitys eri hamppulajikkeille. Kasvin päihdyttävää vaikutusta säätelee psykoaktiivinen THC-yhdiste eli tetrahydrokannabinoli ja eri lajikkeet sisältävät sitä eri määrän - jokainen hamppulajike ei siis ole vaikutukseltaan päihdyttävä. Esimerkiksi Suomessa on laillista viljellä kuitu- tai öljyhamppulajikkeita, jotka eivät sisällä psykoaktiivisia aineita luontaisesti lähes lainkaan.

Mitä enemmän THC:tä kasvin uute sisältää, sitä enemmän sitä syötynä tai poltettuna päätyy elimistöön - ja tämä elimistöön päässyt THC aiheuttaa huumaantuneen tilan, joka on johtanut kannabiksen käytön ja viljelyn kieltämiseen lailla monissa valtioissa. Eri hamppulajikkeet sisältävät eri määrän THC:ta aina kuituhampun 0.3% pitoisuudesta jopa 25% pitoisuuksiin. Muut kuin minimaalisia määriä THC:tä sisältävä kuituhamppu ovat Suomessa ja suurimmassa osassa maailmaa laittomia viljellä, jolloin paljon THC:tä sisältäviä lajikkeita ei voi käyttää kosmetiikkatuotteiden tai lisäravinteiden valmistukseen lainkaan.

USA:n lieventyneet säädökset koskien kannabiksen viljelyä ja käyttöä kattavat myös niin sanotut CBD-tuotteet, joilla on jo laaja jakelu Yhdysvalloissa ja osassa Eurooppaa. Muun muassa Kiehl'sillä on Yhdysvaltojen markkinoilla oma CBD-öljy.

CBD-öljy on suoraan kannabiskasvista tai sen kukinnosta uutettu kasviöljy. CBD-öljy sisältää hyvin vähän tai ei ollenkaan päihdyttävää THC:tä, mutta paljon kannabinoideja eli CBD:tä. CBD:llä on iholla anti-inflammatorinen eli tulehdusta vähentävä vaikutus. CBD-öljyä käytetään maailmalla myös sisäisesti ja siinä käytössä tutkitaan aineen vaikutuksia syövän hoidossa, epileptisten kohtausten vähentämisessä, unettomuudessa, lihasnykimisessä ja pitkittyneen kivun hoidossa. CBD-tuotteet ovat ainakin toistaiseksi Suomessa lääkeaine ja joissain Euroopan maissa käsikauppalääke tai vapaasti myytävä tuote. CBD-tuotteita ei siis toistaiseksi ole Suomessa tulossa myyntiin tavallisille kaupan kosmetiikkahyllyille.

Voiko kosmetiikka päihdyttää?

Kuten edellä on todettu, ei tavallinen hamppuöljy tai CBD-öljy sisällä päihdyttäviä ainesosia. Kahden öljyn vaikutukset iholla ovat kuitenkin hieman erilaiset: hampunsiemenöljy (hemp seed oil) suojaa ja ravitsee ihoa kun taas CBD (cannabidiol oil) on tulehdusta rauhoittava ja ennaltaehkäisevä, Suomen lainsäädännön mukaan reseptillä saatava lääkeaine.

Useat tuotteet ovat kannabistrendin myötä alkaneet hyödyntää spesifisti nimettyä cannabis sativa -siemenöljyä (cannabis sativa seed oil), eli öljyn nimi määritellään hampunsiemenöljyn sijaan spesifimmin kertomalla koko lajin nimi. Tämäkään öljy ei sisällä THC:tä, sillä THC ei esiinny kasvin siemenissä. Kyseessä on siis tavanomainen hampunsiemenöljy.

Cannabis sativa -kasvin vihreistä osista ja kukinnosta voidaan kuitenkin höyrytislaamalla saada eteeristä öljyä, ja sen valmistus on laillista muun muassa Ranskassa ja Sveitsissä riippumatta lajikkeen THC-pitoisuudesta. Eteeristä öljyä voidaan käyttää tuoksuna muun muassa hajuvesissä ja saippuoissa, eikä se sisällä psykoaktiivista yhdistettä.

Kokeile hamppua - voit yllättyä

Valikoimamme sisältää lukuisia tuotteita, jotka hyödyntävät hampusta saatavaa siemenöljyä. Erityisen hyvin hamppuöljy sopii kuivalle ja atooppisuuteen taipuvaiselle iholle, joka kaipaa suojaa ja antioksidanttista vaikutusta. Kokeile esimerkiksi näitä tuotteita!

Mádara Hemp Hemp Lip Conditioning Balm - Runsaan öljypitoinen voide hellii huulet pehmeiksi. Karitevoita, oliiviöljyä ja hamppuöljyä sisältävä ravitseva koostumus hyödyntää lisäksi anti-age-vaikutteisia antioksidantteja.

Nurme Hemp Oil Shampoo Bar - Rasvoittuvalle iholle suunnattu palashampoo hyödyntää hamppuöljyn tasapainottavaa vaikutusta ja hillitsee hiuspohjan talin tuotantoa.

Murad Age Reform Revitalixir Recovery Serum - Cannabis sativa -siemenöljyä sisältävä kasvoseerumi on ravitseva, ikääntyvälle iholle sopiva tuote. Hyaluronihappo ja peptidit tukevat siemenöljyn hoitavia vaikutuksia ja auttavat häivyttämään juonteita.