AHA, BHA ja muut hapot osana ihonhoitoa kesällä

17.7.2019

Moni tietää jo, että happojen käyttö ihonhoidossa altistaa ihoa aurinkovaurioille. On kuitenkin myös turvallisia tapoja käyttää AHA-, BHA- ja PHA-happoja osana ihonhoitoa myös kesäisin - näistä lisää artikkelissamme.

On jo yleistietoa, että erilaiset hapot ihonhoidossa saattavat herkistää ihoa auringon säteilylle ja näin edesauttaa aurinkovaurioiden syntyä. AHA-, BHA- ja PHA-happoja on kuitenkin turvallista käyttää myös osana kesän ihonhoitoa, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan - etenkin sen, ettei ihonhoidon kuulu vaurioittaa ihoa.

Pikakertaus happoihin

Ihonhoidossa käytetään yleisesti kolmea happotyyppiä. Vesiliukoiset AHA- eli alfahydroksidihapot toimivat paitsi ihoa miedosti kuorivana ainesosana, myös ihon pintaa pehmentävänä ja kosteuttavana aineena. BHA-hapot eli betahydroksidihapot puolestaan ovat öljyliukoisia ja vaikuttavat pienen molekyylikokonsa ansiosta syvällä ihohuokosessa kuorien ja ennaltaehkäisten epäpuhtauksia. PHA-hapot eli polyhydroksidihapot kuuluvat hellävaraisimpiin happotyyppeihin ja ne sopivat usein myös herkälle iholle.

Kokeile: Lumene Valo Glow Reveal Kirkastava & Kuoriva Naamio sisältää paitsi AHA-happoja, myös C-vitamiinia. The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution sisältää salisyylihappoa (BHA), joka sopii erityisesti mustapäiden ja finnien ennaltaehkäisyyn ja tukkeutuneen ihon hoitoon. MISSHA Mascure Peeling Solution Sheet Mask PHA sisältää hellävaraisen PHA-kuorinnan herkälle iholle.

Miksi happojen käyttöä on hillittävä auringossa?

Vaikka käyttäisi hellävaraisia happovalmisteita, hapoilla on silti iholla kuoriva ja kuolleita ihosoluja poistava vaikutus. Kuolleet ihosolut eivät ole iholle täysin turhia, vaan aurinkoisella kelillä ne muodostavat iholle osittain myös auringolta suojaavan kerroksen. Kun tämä kerros kuoritaan pois, on alta paljastuva iho herkempi aurinkovaurioille. Tämä mitätöi happojen kirkastavan vaikutuksen pitkällä aikavälillä, kun iholle syntyy helpommin maksaläiskiä ja pigmenttivaurioita - niitä on muuten hurjan vaikea korjata jälkikäteen!

Kolme avainsanaa: laimenna, harvenna ja suojaa

Tehokkaat ja paljon happoja sisältävät kuorinnat kannattaa suosiolla lukita kaappiin kesän ajaksi, vaikka sää olisi pilvinen tai jopa sateinen. Iho altistuu UV-säteilylle myös huonolla säällä eikä suinkaan aivan mitättömiä määriä. Supertehokas monitehohappo kannattaa vaihtaa kesäksi esimerkiksi lempeämpään, happopitoiseen kasvoveteen. Mieto koostumus tuo hapon hyvät vaikutukset iholle, mutta ei altista auringolle samaan tapaan kuin hurjin happokuorinta.

Kokeile: Pixi Glow Tonic sisältää 5% glykolihappoa (AHA), joka kirkastaa ihoa. Benton Aloe BHA Skin Toner on paitsi päivittäinen salisyylihappokuorinta, myös kosteuttava lisä iholle. Ole Henriksen Balancing Force Oil Control Toner sopii rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle, sillä se sisältää sekä AHA- että BHA-happoja.

Jos hapoista ei täysin halua kesäksi luopua, voi niiden käyttöä harventaa tai valita käyttöön tuotteita, joissa on muitakin ominaisuuksia kuin kuoriva happopitoisuus. Kun happotuotteiden käytön ajoittaa iltaan, ehtii iho palautua yön aikana varsinkin, jos se saa ravitsevaa tukea muista ihonhoitotuotteista.

Kokeile: G9SKIN White In Milk Whipping Foam -puhdistusvaahto toimii päivittäisenä, kosteuttavana puhdistuksena, joka sisältää myös miedon pitoisuuden AHA- ja BHA-happoja. Mario Badescu A.H.A. & Ceramide Moisturizer on AHA-happoja sisältävä kosteusvoide. Pixi Overnight Glow Serum sisältää paitsi glykolihappoa (AHA), myös kosteuttavia kasviöljyjä.

Tärkein asia aurinkovaurioiden ennaltaehkäisyssä on tietysti aurinkosuoja. Varjossa pysytteleminen, vaatteilla ihon suojaaminen ja keskipäivän auringon välttely kuuluvat varmasti jo yleistietoon auringonsäteilyn vaaroista puhuttaessa. Lomakassiin kannattaa napata kunnollinen, laajakirjoinen aurinkosuoja, sympaattinen hellehattu ja pitkähihainen mekko.

Kokeile: Skin79 Water Wrapping Non-Chemical Sun Block SPF 50 on fysikaalisen suojan sisältävä, kevyt aurinkovoide kasvoille. Clarins UV Plus SPF 50 Day Screen Multi-Protection -aurinkosuoja on klassikko, eikä syyttä. Filorga UV Bronze Mist SPF 50+ -aurinkosuojasuihke on helppokäyttöinen myös matkoilla.

Kaikki ihonhoitotuotteet löytyvät tästä linkistä.