Curly Girl Method -ohjeet - kiharat hiukset kukoistamaan

28.4.2019

Curly Girl -hoitorutiini on suunniteltu erityisesti luonnonkiharille, laineikkaille hiuksille ja afrohiusten hoitoon. Nappaa täsmäohjeet ja tuotevinkit artikkelistamme!

Somessa ja kosmetiikkakauppojen käytävillä kohistaan tällä hetkellä curly girl method -hoitorutiinista hiuksille. Luonnostaan kiharille hiuksille suunnattu hoitomenetelmä lataa hiukset täyteen kosteutta ja edesauttaa kiharan pysymistä kiharana. Metodi on herättänyt innostusta ympäri Suomea ja kannustavat ennen-jälkeen-kuvat houkuttelevat kokeilemaan uudenlaista tapaa hoitaa ja hemmotella hiuksia.

Curly girl method -hoidon takana on oikea tarve ja suoranainen puute hiusmuotoilussa. Yhdysvalloissa kehitetty hoitomenetelmä kerättiin kirjan kansien väliin Lorraine Masseyn ja Michele Benderin toimesta 2000-luvun alussa ja opuksesta tuli välitön hitti. Curly Girl: The Handbook -kirja kannustaa kiharahiuksisia syleilemään kiharaa tukkaa ja hoitamaan sitä ajan suoristusmuodista poikkeavasti. Kirjalla oli voimaannuttava vaikutus etenkin afrohiuksisille, sillä etnisiin hiuslaatuihin on liittynyt USA:n historiassa kiistanalaisia näkemyksiä ja jopa rasismia.

Kenelle curly girl method sopii?

Kiharien hiusten hoitotyyli sopii kaikille, joiden hiuksissa on hitunenkin laineikkuutta. Alkuperäisessä The Handbook -kirjassa hiusten kiharuusaste jaotellaan loivista laineista korkkiruuvikiharoiden kautta afrokiharaan. Eri kiharatyyppejä voi esiintyä myös samassa päässä ja ne voivat ajan mittaan muuttua hormonaalisten muutosten seurauksena. Suosittelemme metodia myös erityisen kuivista hiuksista kärsiville vaikka laineita ei olisi nimeksikään, sillä rutiinista saa pari oikein hyvää vinkkiä hiusten kosteustasapainon parantamiseen.

Miten curly girl methodia noudatetaan?

Curly girl method on tunnettu sangen pitkistä kieltolistoistaan, mutta jokainen hiustyyppi vaatii hieman eri tuotteita ja kohtelua. Metodissa pyritään kuitenkin välttelemään kuivattavia, liian peseviä tai kiharaa latistavia ainesosia. Tällaisiksi luetaan metodin mukaan erityisesti ei-vesiliukoiset silikonit, alkoholi, sulfaatit ja hiusten harjaus ja lämpökäsittely esimerkiksi suoristusraudalla.

Mikä on co-wash?

Co-wash kuuluu kiharan hiuksen hoitorutiinin perusasioihin. Co-wash on lyhenne conditioner only wash -sanasta, joka tarkoittaa hoitoainepesua. Hiukset siis ikään kuin kaksoispuhdistetaan ensin hieromalla hoitoainetta ja vettä hiuspohjaan ja huuhtelun jälkeen lisäämällä hoitoaine normaalisti. Hoitoainepesu pyritään tekemään hiuksille mahdollisimman harvoin ja ihanne-pesuväli vaihtelee hiustyypistä riippuen muutamasta kerrasta viikossa aina joka toinen viikko -pesuun. Näin hiuksiin kohdistuu mahdollisimman vähän rasitetta. Lue lisää hoitoainepesusta tästä artikkelistamme.

Saako curly girl methodissa muotoilla hiuksia?

Varsinaista muotoilua hoitorutiinissa ei suosita, vaan hiukset pyritään saamaan mahdollisimman lähelle luonnollista tilaansa. Apuna kiharan herättämiseen voidaan kuitenkin käyttää muotoilugeeliä tai alkoholitonta muotoiluvaahtoa, jotka tuovat kiharalle tukea ja myös ehkäisevät kosteuden haihtumista hiuksesta. Hiusten annetaan pääasiassa ilmakuivua sormilla haroen ja puristellen, eikä niitä kammata kuivina lainkaan. Apuna voi käyttää föönin diffuuseriosaa, joka edesauttaa kiharan muodostumista ja kuivaa hiuksia hellävaraisesti.

Voiko curly girl methodissa käyttää shampoota?

Se on täysin mahdollista! Pelkkä hoitoainepesu ei sellaisenaan sovi kaikille hiustyypeille, jolloin satunnainen sulfaatittoman shampoon käyttö on täysin ok. Esimerkiksi moni hiuspohjan ongelmien kanssa kamppaileva voi hyötyä shampoopesusta. Shampoopesun yhteydessä suositellaan kuitenkin käyttämään pituuksissa ja latvoissa kosteuttavaa hiusnaamiota, jolloin shampoon puhdistavat vaikutukset kohdistuvat sinne missä niitä tarvitaan eli hiuspohjaan.

Mitä tarvitsen metodin aloittamiseen?

Yksinkertaisimmillaan curly girl methodin noudattamiseksi tarvitset vain hoitoaineen. Moni kuitenkin suosittelee tuotteiden kerrostamista hiuksiin, jolloin niiden kosteutus on tehokkaampaa ja helpompaa. Siksi rutiiniin suositellaan lisättäväksi myös jätettävä hoitoaine, hiusnaamio ja kiharoita tukeva muotoilugeeli tai -vaahto. Myös erilaiset silikonittomat öljyt tekevät hyvää kiharoille hiuksille.

Tuotesuositukset curly girl -hoitoaineiksi

Matrix Biolage R.A.W Nourish Conditioner - Pehmittävä, kuiville hiuksille suunnattu hoitoaine sisältää pienen määrän puhdistavaa kaoliinisavea, joka puhdistaa hiuspohjaa hellävaraisesti hoitoainepesun aikana.

Bumble and bumble Creme de Coco Conditioner - Ylellinen, huumaavasti kookokselta tuoksuva hoitoaine tuo kiiltoa hiuksiin. Saatavilla myös litran jättikoko!

Kérastase Aura Botanica Soin Fondamental - Riittoisa hoitoaine, joka vähentää pörröisyyttä argan- ja kookosöljyjen avulla. Kuivien hiusten pelastus, jonka koostumus on 97% luonnollinen.

L'Oréal Paris Botanicals Safflower Rich Infusion Conditioning Balm - Edullinen hoitoaine, joka sisältää jännittävää safloriöljyä. Ravitseva hoitoaine sisältää runsaasti luonnollisia ainesosia ja sen kuiville hiuksille suunnattu koostumus sopii curly girl -hoitometodiin hyvin.

Tuotesuositukset curly girl -muotoiluun

Rahua Shampoo - Rahuan luonnonkosmetiikan shampoo sopii erinomaisesti curly girl method -hoitorutiiniin. Sulfaatiton shampoo sopii käytettäväksi aina tarpeen mukaan puhdistamassa hiuspohjaa.

Kérastase Aura Botanica Concentré Essentiel - Monipuolinen, rasvahappoja sisältävä hiusöljy hyödyntää arganöljyn lisäksi avokadon, kookoksen ja jojoban kasviöljyjä, jotka antavat kiharoille pehmeyttä.

The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil - Puhdas arganöljy sopii käytettäväksi paitsi kasvoilla, myös sitomassa kosteutta hiuksiin. Jo muutama tippa latvoihin hierottuna riittää!

L'Oréal Paris Studio Line Mineral & Control 24h Invisible Clean Gel - Edullinen ja riittoisa hiusgeeli auttaa kiharaa pysymään muodossaan ja tuo jämäkkää pitoa.

Katso lisää curly girl -metodiin sopivia tuotteita tästä linkistä.