Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

31.7.2018

Vegaanisesta kosmetiikasta puhutaan kaikkialla, mutta mitä sillä tarkoitetaan ja kuinka se eroaa esimerkiksi luonnonkosmetiikasta?

Vegaaninen kosmetiikka on noussut yhä suurempaan suosioon viime aikoina. Vegaaninen kosmetiikka tarkoittaa tuotteita, jotka eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita kuten esimerkiksi kosmetiikassa usein käytettyä mehiläisvahaa, lanoliinia, hunajaa tai punaisen värin kosmetiikkatuotteille tuovaa karmiini-väriainetta. Useimmat näistä kosmetiikkateollisuuden käyttämistä eläinperäisistä ainesosista saadaan kuitenkin eläimiä vahingoittamatta.

Onko vegaanikosmetiikka luonnonkosmetiikkaa?

Vegaaninen kosmetiikka ei ole synonyymi luonnonkosmetiikalle, joka pyritään valmistamaan vain luonnon raaka-aineita käyttäen. Vegaaniset kosmetiikkatuotteet voivat sisältää sekä luonnollisia että synteettisiä raaka-aineita.

Luonnonkosmetiikan määritelmä ei ole aina yksiselitteinen, mutta sillä tarkoitetaan puolestaan kosmetiikkatuotetta, jonka valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota tuotteen ainesosien luonnolliseen alkuperään sekä siihen, kuinka tuotteen koko elinkaari vaikuttaa ihmiseen ja ympäristöön.

Kuinka vegaanituotteet tunnistaa?

Vegan-logosta tunnistat heti tuotteen koostumuksen olevan vegaaninen, mutta useiden tuotteiden koostumukset voivat silti olla vegaanisia, vaikka pakkauksissa ei ole käytetty logoja. Tuotteen ainesosalistasta ei voi päätellä suoraan, ovatko tuotteen raaka-aineet vegaanisia, sillä monia alunperin eläinperäisiä raaka-aineita voidaan nykypäivänä valmistaa labratoriossa myös synteettisesti.

Saatat löytää vegaanikosmetiikan tuotteista myös Leaping Bunny -logon, joka takaa myös, että tuotteen valmistaja ei ole testannut tuotteita eläimillä. Näiden logojen saaminen pakkauksiin on kallista ja nostaa siksi tuotteiden hintaa. Tämän vuoksi monen tuotemerkin valikoimaan kuuluu vegaanisia tuotteita, joilla ei kuitenkaan ole vegaanikosmetiikasta kertovaa tunnusta.

elevenin vegaanikosmetiikka

Löydät valikoimastamme paljon brändejä, jotka ovat kokonaan vegaanisia. Tällaisia ovat esimerkiksi Maria Nila, 100% Pure, Aromatica, E Nature, Cover FX, EcoTools, OFRA Cosmetics, Weleda ja Whamisa.

Löydät valikoimastamme myös runsaasti muita tuotemerkkejä, joiden valikoimasta suurin osa tuotteista on vegaanisia, mutta jotkut tuotteet saattavat sisältää esimerkiksi mehiläisvahaa, hunajaa tai lanoliinia, jotka kaikki saadaan eläimiä vahingoittamatta. Useat tuotemerkit kertovat omilla kotisivuillaan tarkemmin, mitkä merkin tuotteista ovat vegaanisia.

Tuotemerkkejä, joiden tuotteista suuri osa on vegaanisia ovat esimerkiksi Ciaté, bareMinerals, Dr. Bronner's, Estelle & Thild, GOSH Copenhagen, Lily Lolo, LumenePaul Mitchell, Sigma Beauty, Pixi ja The Ordinary.

Löydät kaikki elevenin vegaaniset kosmetiikkatuotteet täältä. (Huomioithan kuitenkin, että kategoriaan on listattu vain ne tuotteet, jotka valmistaja on ilmoittanut vegaanisiksi. Myös muut valikoimastamme löytyvät kosmetiikkatuotteet voivat olla vegaanisia.)

elevenin kauneustiimin vegaaniset suosikkituottet:

The Ordinary

Edullinen hinta ja hyvä tuote samassa paketissa! Valikoimaamme juuri saapuneen The Ordinaryn lähes jokainen tuote on koostumukseltaan vegaaninen. Kauneustiimimme ehdoton suosikkituote on The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 -hyaluronihapposeerumi, joka sopii lähes kaikille. Aamuin illoin voiteen alla käytettävä tehoseerumi tekee ihosta täyteläisen kosteutetun ja heleämmän näköisen.

Pixi

Helppoon ja nopeaan käyttöön kosmetiikkaa valmistavalta Pixiltä löytyy paljon vegaanisia meikki- ja ihonhoitotuotteita. Maailmanmaineeseen noussut Pixi Glow Tonic -kasvovesi on loistava tuote jokaiselle ihotyypille. Glykolihappoa sisältävä kasvovesi kuorii ihoa kevyesti ja antaa kasvoille kauniin hehkun. Päivittäiseen käyttöön sopiva kasvovesi korvaa ihon tavallisen viikoittaisen kuorinnan ja edistää myös muiden ihonhoitotuotteiden imeytymistä iholle. Kuorivaa kasvovettä kannattaa kuitenkin varsinkin kesällä käyttää vain iltaisin, sillä glykolihappo tekee ihosta herkemmän auringon UV-säteilylle. Muista myös suojata iho auringolta päivällä.

bareMinerals

Myös bareMineralsin lähes kaikki tuotteet ovat täysin vegaanisia. Merkin tunnetuimpia tuotteita on bareMinerals Original SPF 15 Foundation -mineraalipuuteri, joka tasoittaa ihon sävyä ja tuo kasvoille luonnollista hehkua. Iholle ohuena levittyvä, erittäin riittoisa meikkipuuteri sisältää myös kevyen aurinkosuojan. Käytä mineraalipuuteria kopauttamalla sitä pieni määrä rasian kannen sisäpuolelle, pyörittele puuteri siveltimeen ja levitä se kasvoille kabukisiveltimellä pyörittelevin liikkein. Jos haluat peittävämmän lopputuloksen, tuotetta voi kerrostaa ja lopputulos on silti ihanan luonnollisen näköinen.

Suositko vegaanikosmetiikkaa? Kerro kommenteissa!